Τι είναι η επιστήμη της στατιστικής
Επιστήμη της στατιστικής: Η Στατιστική είναι μεθοδική μαθηματική, παλαιότερα τεχνική και σήμερα επιστήμη που επιχειρεί να εξαγάγει έγκυρη γνώση χρησιμοποιώντας εμπειρικά δεδομένα παρατήρησης ή και πειράματος.
Κύριο αντικείμενο έρευνας και μελέτης της Στατιστικής είναι η συλλογή, ταξινόμηση, επεξεργασία, παρουσίαση, ανάλυση και ερμηνεία διαφόρων δεδομένων με απώτερο στόχο την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων για λήψη ορθών αποφάσεων.
Σε θεωρητικό επίπεδο η Στατιστική είναι Μαθηματικά αλλά στο επίπεδο της εφαρμογής χρησιμοποιεί το πλαίσιο όλων σχεδόν των γνωστικών περιοχών.
Επιδημιολογικές μελέτες, κλινικές δοκιμές φαρμάκων, ποιοτικός έλεγχος προϊόντων, αξιολόγηση οικολογικών συστημάτων είναι μερικές μόνο περιπτώσεις στις οποίες η Στατιστική συνεργάζεται επιτυχώς με άλλες επιστήμες.
Η Στατιστική αποτελεί σήμερα κλάδο των εφαρμοσμένων μαθηματικών, οι δε ασχολούμενοι στο στατιστικό πεδίο έρευνας και ανάλυσης καλούνται γενικά στατιστικοί ή στατιστικολόγοι.
Η Στατιστική χωρίζεται σε δύο μεγάλους τομείς:
• την Περιγραφική Στατιστική
• την Επαγωγική Στατιστική
Περιγραφική Στατιστική
Η περιγραφική στατιστική αποτελεί ένα σύνολο μεθόδων και εργαλείων (γραφικών και ποσοτικών) για την αποτελεσματική παρουσίαση δεδομένων µέσω της σύνοψης, ομαδοποίησης και απεικόνισής τους.
Τα αποτελέσματα ενός πειράματος συνήθως δημιουργούν ένα μεγάλο αριθμό δεδομένων. Κρίνεται λοιπόν αναγκαία η εύρεση διαδικασιών, µε τις οποίες τα αποτελέσματα αυτά μπορούν να οργανωθούν και να παρουσιαστούν µε απλό και εύληπτο τρόπο. Αυτός ακριβώς είναι και ο στόχος των περιγραφικών στατιστικών δεικτών, δηλαδή να παρέχουν μεθόδους που απλοποιούν και διευκολύνουν την οργάνωση και παρουσίαση των αποτελεσμάτων.
Στόχος είναι η συνοπτική περιγραφή-παρουσίαση ενός τυχαίου δείγματος, ώστε αφενός να αναδεικνύονται τα σημαντικά χαρακτηριστικά του και αφετέρου να αποδίδεται μια πρώτη εικόνα του πληθυσμού. Φυσικά, τονίζεται ότι τα οποιαδήποτε συμπεράσματα που απορρέουν από την περιγραφική ανάλυση ισχύουν μόνο για το συγκεκριμένο δείγμα και δεν επεκτείνονται στον πληθυσμό χωρίς περαιτέρω ανάλυση.
Με την περιγραφική στατιστική περιγράφουμε τις μεθόδους που ασχολούνται µε τη συλλογή, παρουσίαση και χαρακτηρισμό (ταξινόμηση) των δεδομένων ανάλογα µε το είδος των χαρακτηριστικών που περιγράφουν (μετρούν).
- Μέτρηση διάρκειας χρήσης κινητού τηλεφώνου
- Ποσοστιαία µεταβολή του δείκτη τιµών του γενικού δείκτη αξιών του χρηµατιστηρίου Αθηνών
Επαγωγική Στατιστική
Κατά την επαγωγική στατιστική αναπτύσσονται στατιστικές μεθοδολογίες εκμετάλλευσης της πληροφορίας που παρέχεται από ένα τυχαίο δείγμα για την εξαγωγή συμπερασμάτων για τον (άγνωστο) πληθυσμό, με συγκεκριμένη βεβαιότητα. Ο στόχος είναι οι εκτιμήσεις άγνωστων ποσοτήτων (ή παραμέτρων) ενός ή δύο (διακριτών ή συνεχών) πληθυσμών και οι διάφοροι έλεγχοι υποθέσεων, με έμφαση στις ερμηνείες των συμπερασμάτων.
Η στατιστική συμπερασματολογία παρουσιάζει θεωρητικά συνεπείς τρόπους γενίκευσης των στατιστικών συμπερασμάτων για το σύνολο του πληθυσμού από τον οποίο προέρχεται το τυχαίο δείγμα της ανάλυσης (διαστήματα εμπιστοσύνης και στατιστικοί έλεγχοι υποθέσεων).
Ορίζονται οι μέθοδοι που µας βοηθούν να εκτιμήσουμε τα χαρακτηριστικά ενός πληθυσμού µε τα αποτελέσματα που προκύπτουν από τις παρατηρήσεις ενός δείγματος.