Εισαγωγή στην Στατιστική Ανάλυση Δεδομένων (SPSS)
ΚΕΔΙΒΙΜ ΕΑΠ: Το μάθημα αφορά στις βασικές αρχές που διέπουν τη στατιστική. Δίνεται έμφαση τόσο στην περιγραφική όσο και στην επαγωγική στατιστική. Παρουσιάζονται οι διάφοροι τύποι μεταβλητών και οι αντίστοιχοι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να τους περιγράψουμε. Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη διερεύνηση σχέσεων μεταξύ μεταβλητών και στις βασικές μεθόδους στατιστικής ανάλυσης όπως είναι:
- τα διαστήματα εμπιστοσύνης
- οι έλεγχοι υποθέσεων (ανεξαρτησίας χ^2, t-test κλπ.)
- η ανάλυση διακύμανσης και ανάλυση παλινδρόμησης
Επίσης, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη χρήση του λογισμικού SPSS, σε κοινά λάθη που εμφανίζονται συχνά σε στατιστικές αναλύσεις και στην έννοια της αβεβαιότητας.
Οι γνώσεις και οι δεξιότητες χρήσης του λογισμικού στατιστικής ανάλυσης (SPSS) που οι εκπαιδευόμενοι αποκτούν από την παρακολούθησή του μαθήματος αποτελούν βασικό εφόδιο για την εκπόνηση ερευνητικών εργασιών στο πλαίσιο πανεπιστημιακών ή μη σπουδών ενός μεγάλου εύρους επιστημών. Η χρήση του SPSS είναι πλέον διαδεδομένη βρίσκοντας εφαρμογή σε διάφορους τομείς όπως για παράδειγμα ο χρηματοοικονομικός, ο τομέας της βιομηχανίας, ο τομέας των τηλεπικοινωνιών, ο τομέας της υγείας, της εκπαίδευσης και της έρευνας καθώς και ο ευρύτερος δημόσιος τομέας.
Με την ολοκλήρωση του μαθήματος αναμένεται οι συμμετέχοντες να έχουν κατακτήσει βασικές έννοιες της Στατιστικής, να γνωρίζουν τις στατιστικές αναλύσεις που επιδέχονται οι διάφοροι τύποι μεταβλητών και που απαιτούνται για τη διερεύνηση σχέσεων τους, καθώς επίσης να είναι σε θέση να κατανοούν και να ερμηνεύουν μα επιστημονική έρευνα που βασίζεται σε στατιστικά ευρήματα.
Σε ποιους απευθύνεται
- Πτυχιούχοι Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων
- Απόφοιτοι Λυκείου με συναφή ενδιαφέροντα
- Ερευνητές που επιθυμούν να διεξάγουν τη δική τους έρευνα
- Σε οποιονδήποτε επιθυμεί να είναι σε θέση να διαβάσει και κατανοήσει τα θετικά και αρνητικά μιας δημοσιευμένης έρευνας
- Σε οποιονδήποτε επιθυμεί να βλέπει κριτικά τις στατιστικές αναλύσεις και τα νούμερα που παρουσιάζονται στην καθημερινή του ζωή π.χ. από τα μέσα ενημέρωσης
Θεματικές ενότητες
- Τίτλος Θ.Ε.1: Εισαγωγή στη Στατιστική
- Τίτλος Θ.Ε.2: Συνδυαστική-Πιθανότητες
- Τίτλος Θ.Ε.3: Περιγραφική και Επαγωγική Στατιστική
- Τίτλος Θ.Ε.4: Αβεβαιότητα και έλεγχος υποθέσεων
- Τίτλος Θ.Ε.5: Ανάλυση διακύμανσης και ανάλυση παλινδρόμησης
- Τίτλος Θ.Ε.6: Περιγραφική στατιστική και έλεγχος υποθέσεων με χρήση του SPSS
Πληροφορίες
Προθεσμία Υποβολής Αιτήσεων: 18.09.2023 -30.10.2023
Προθεσμία Υποβολής Απόκτησης Πιστοποιητικού: 18.09.2023 – 27.11.2023 (23:59)
Συνολική διάρκεια: 72 ώρες, 6 εβδομάδες
Hμερομηνία έναρξης – λήξης του προγράμματος: 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023 – 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023
Πηγή: kedivim.eap.gr