Βιβλιογραφία…Ο μεγαλύτερος μπελάς μιας εργασίας!
Εσύ μπορεί να ετοιμάζεσαι να γράψεις εργασία, αλλά ξέρεις από πού να αρχίσεις με τη βιβλιογραφία σου;
Μην ανησυχείς! Έχουμε ετοιμάσει 5 χρήσιμα tips για να σε βοηθήσουμε να βρεις εύκολα και γρήγορα τις κατάλληλες πηγές που θα κάνουν την εργασία σου να ξεχωρίζει.
1. Χρήση Ακαδημαϊκών Μηχανών Αναζήτησης:
Google Scholar και JSTOR είναι οι φίλοι σου.
Η Google είναι από τις καλύτερες μηχανές για γρήγορες αναζητήσεις, αλλά για την εργασία σου χρειάζεσαι πιο αξιόπιστες πηγές καθώς και ειδικά κείμενα και άρθρα. Μπες λοιπόν στο Google Scholar ή στο JSTOR και θα βρεις επιστημονικές δημοσιεύσεις, άρθρα και έρευνες που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να στηρίξεις την εργασία σου με έγκυρα στοιχεία. Αυτές οι πλατφόρμες είναι γεμάτες με τεκμηριωμένες μελέτες οπότε δε χρειάζεται να φοβάσαι για την αξιοπιστία και τη ποιότητα των αναφορών σου!
Είναι ο πιο εύκολος (και γρήγορος) τρόπος να βρεις ακαδημαϊκές και επιστημονικές πηγές χωρίς να χάνεις το χρόνο σου με άκυρα site στο διαδίκτυο. Μη ξεχάσεις να φιλτράρεις τα αποτελέσματα αναζήτησης βάσει ημερομηνίας και να επιλέγεις έγκυρες δημοσιεύσεις από αξιόπιστα περιοδικά ή εκδότες. Μην εμπιστεύεσαι μη αξιολογημένα άρθρα ή blogs και βρείς το μπελά σου!
2. Citation Chaining:
Ψάξε μέσα από τις αναφορές άλλων!
Ξέρεις εκείνες τις βιβλιογραφικές αναφορές που βλέπεις στο τέλος μιας καλής εργασίας; Μην τις αγνοήσεις! Το Citation Chaining είναι ένα πανέξυπνο hack που σε βοηθά να βρεις περισσότερες πηγές σχετικές με την εργασία σου. Δες ποιες εργασίες αναφέρει το άρθρο που διαβάζεις, ψάξε και αυτές, κάνε ενα καλο remix απο τις βιβλιογραφίες τους και είσαι έτοιμος/η!
Με αυτόν τον τρόπο, θα βρεις εύκολα και άλλες έγκυρες πηγές που σχετίζονται με το θέμα σου, χωρίς να κάνεις άπειρες ξεχωριστές αναζητήσεις. Η πιο χρονοβόρα και βαρετή διαδικασία θα είναι πλέον παρελθόν..Bye Felicia! Επίσης, όταν ακολουθείς τις αναφορές μιας εργασίας, βεβαιώσου ότι οι πηγές που βρίσκεις είναι αξιόπιστες και σχετικές με το θέμα σου. Μην πέσεις στην παγίδα να χρησιμοποιήσεις υπερβολικά παλιές πηγές, γιατί έτσι θα χάσει η εργασία σου την αξιοπιστία της!
3. Επιλογή ενημερωμένων και πρόσφατων πηγών:
Μείνε στην επικαιρότητα.
Αν θέλεις η εργασία σου να είναι σύγχρονη και ενημερωμένη, βεβαιώσου ότι χρησιμοποιείς πρόσφατες πηγές. Η επιστήμη εξελίσσεται συνεχώς, και πηγές που δημοσιεύτηκαν πριν από πέντε ή δέκα χρόνια μπορεί να μην ισχύουν πλέον. Αναζήτησε πηγές που έχουν εκδοθεί τα τελευταία χρόνια για να είσαι σίγουρος/η ότι οι πληροφορίες είναι ακόμα έγκυρες. Για να σιγουρευτείς ότι οι πηγές σου είναι πρόσφατες και επίκαιρες μπορείς να φιλτράρεις την αναζήτησή σου και να βάλεις όριο στη χρονολογία ανάρτησης των άρθρων στην αναζήτηση google.
Ενημερωμένες πηγές σημαίνουν πιο ακριβείς πληροφορίες και υψηλότερη βαθμολογία! Πρόσεξε όμως, απόφυγε την επιλογή πηγών που είναι εκτός του πεδίου σου, μόνο και μόνο επειδή είναι πρόσφατες. Οι πηγές σου πρέπει προφανώς είναι συναφείς με την εργασία σου!
4. Βιβλία από Πανεπιστημιακούς Εκδοτικούς Οίκους:
Οι ειδικοί έχουν τη λύση.
Μπορεί το διαδίκτυο να έχει μια πληθώρα πληροφοριών, αλλά τα βιβλία πανεπιστημιακών εκδόσεων παραμένουν από τις πιο αξιόπιστες πηγές. Κάνε μια βόλτα από τη βιβλιοθήκη της σχολής σου και αναζήτησε βιβλία από έγκριτους εκδοτικούς οίκους που συνήθως ανήκουν σε πανεπιστήμια. Αυτά τα βιβλία έχουν ελεγχθεί για την ποιότητά τους και προσφέρουν τεκμηριωμένες πληροφορίες για το θέμα σου.
Οι πανεπιστημιακές εκδόσεις είναι η επιτομή της ποιότητας και της εγκυρότητας σε μια βιβλιογραφία. Καλύτερα να επιλέξεις βιβλία που έχουν εκδοθεί από γνωστούς πανεπιστημιακούς εκδότες παρά να βασίζεσαι αποκλειστικά σε ηλεκτρονικά βιβλία αμφίβολης προέλευσης.
5. Pro Tip: Απευθύνσου στη DeskNET:
Η ομάδα μας είναι εδώ για σένα!
Αν δεν έχεις χρόνο να κάνεις όλη αυτή την έρευνα ή απλά νιώθεις ότι χρειάζεσαι μια επιπλέον βοήθεια, μην αγχώνεσαι! Η ομάδα της DeskNet είναι εδώ για να αναλάβει την εύρεση των πιο αξιόπιστων βιβλιογραφικών πηγών για την εργασία σου. Εμπιστεύσου τους επαγγελματίες μας για να διασφαλίσεις ότι η βιβλιογραφία σου θα είναι άψογη!
Εσύ απλά δώσε μας συγκεκριμένες οδηγίες για τις ανάγκες της εργασίας σου, ώστε να σου βρούμε τις πιο κατάλληλες και έγκυρες πηγές που θα ενισχύσουν την ποιότητα της δουλειάς σου.
Με αυτά τα παραπάνω tips είσαι έτοιμος/η να βρεις την καλύτερη βιβλιογραφία και να ανεβάσεις την ποιότητα της εργασίας σου στο επόμενο επίπεδο. Καλή επιτυχία!