Τι είναι η συστατική επιστολή για μεταπτυχιακό
Η συστατική επιστολή για μεταπτυχιακό είναι ένα επίσημο έγγραφο που στοχεύει στην περιγραφή των ακαδημαϊκών και επαγγελματικών προσόντων του υποψηφίου.
Μία συστατική επιστολή για μεταπτυχιακό συντάσσεται συνήθως από άτομο που έχει γνώση για τον υποψήφιο και την επαγγελματική του ή ακαδημαϊκή απόδοση. Αυτή η επιστολή παρέχει πληροφορίες και συστάσεις σχετικά με τις ικανότητες, τις επιδόσεις και την προσωπικότητα του υποψηφίου, με σκοπό να υποστηρίξει την αίτησή του για εισαγωγή σε ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα.
Η συστατική επιστολή μαζί με την αυτοπεριγραφική έκθεση, θα βοηθήσει τις επιτροπές επιλογής φοιτητών, να εντοπίσουν τις ικανότητες του υποψηφίου και να τον επιλέξουν από τους υπόλοιπους υποψηφίους.
Στην πλειοψηφία, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης του εξωτερικού ζητάνε από μία έως τρεις συστατικές επιστολές για μεταπτυχιακά κι ο υποψήφιος θα πρέπει να υποβάλλει τις συστατικές επιστολές μαζί με τα υπόλοιπα απαραίτητα έγγραφα στην αίτησή σου.
Πολλοί φοιτητές νομίζουν ότι η αναζήτηση συστατικών επιστολών είναι μια απλή και τυπική διαδικασία και μάλιστα όλοι οι καθηγητές ή προϊστάμενοί τους είναι υποχρεωμένοι να τους δώσουν συστατική επιστολή. Αυτό όμως είναι λάθος. Είναι στη διακριτική ευχέρεια των καθηγητών αλλά και των προϊσταμένων σε ένα εργασιακό πλαίσιο, να αποφασίσουν αν θέλουν να σας συστήσουν σε κάποιον-α άλλο-η.
Τι πρέπει να περιλαμβάνει μία συστατική επιστολή για μεταπτυχιακό
Η συστατική επιστολή θα πρέπει να περιλαμβάνει βασικά στοιχεία και να έχει μία ξεκάθαρη δομή.
Θα πρέπει να ξεκινάει με μία εισαγωγή, στην οποία το άτομο που θα την συντάξει θα παρουσιάζει τη σχέση του με τον υποψήφιο, τη χρονική περίοδο που γνωρίζονται και τη γνώμη του για τον υποψήφιο.
Στη συνέχεια με επιχειρήματα θα υποστηρίξει τους λόγους που ο υποψήφιος είναι κατάλληλος για το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό πρόγραμμα, παρουσιάζοντας τις γνώσεις του, καθώς και τις δεξιότητες του.
Ο επίλογος της συστατικής επιστολής θα πρέπει να περιλαμβάνει εγγυήσεις για τον υποψήφιο και φυσικά τα στοιχεία του ατόμου που την έχει συντάξει.
Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει ο υποψήφιος πριν ζητήσει συστατική επιστολή
- Κατανόηση των οδηγιών
Ο υποψήφιος πρέπει να διαβάσει και να κατανοήσει τις οδηγίες. Ποια είναι η ημερομηνία υποβολής; Πόσες συστατικές χρειάζονται και από ποιους να προέρχονται.
- Δημιουργία λίστας “δυνατών” σημείων
Η συστατική επιστολή πρέπει να περιλαμβάνει τα “δυνατά” σημεία του υποψηφίου, ώστε να ξεχωρίσει από τους υπόλοιπους. Παράδειγμα, βαθμούς, προϋπηρεσία, εθελοντική εργασία, ακαδημαϊκά βραβεία, κ.α.
- Επιλογή του ατόμου που θα τη συντάξει
Ο υποψήφιος πρέπει να επιλέξει τον καθηγητή ή τον εργοδότη που θεωρεί πως τον γνωρίζει καλά για να μπορέσει να συντάξει μία σωστή συστατική επιστολή και επίσης να σχετίζεται με το αντικείμενο του μεταπτυχιακού.
Απαραίτητα έγγραφα και πληροφορίες
Μόλις ο υποψήφιος βρει το άτομο ή τα άτομα, που θα του συντάξουν τη συστατική επιστολή, θα πρέπει να δώσει τα απαραίτητα έγγραφα και πληροφορίες που χρειάζονται, για να δομηθεί σωστά η επιστολή:
- Πληροφορίες για το μεταπτυχιακό πρόγραμμα και καταληκτικές προθεσμίες των αιτήσεων
- Οι λόγοι για τους οποίους θέλει να παρακολουθήσει το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό
- Βιογραφικό σημείωμα
- Αντίγραφο αναλυτικής βαθμολογίας
- Λίστα με όσα θα ήθελε να αναφέρονται οπωσδήποτε στην επιστολή
- Αυτοπεριγραφική έκθεση (personal statement), η οποία θα δώσει στο συντάκτη της συστατικής επιστολής ολοκληρωμένη εικόνα για τον υποψήφιο
- Προσωπικά στοιχεία επικοινωνίας και στοιχεία του Πανεπιστημίου στο οποίο θα υποβληθεί η αίτηση
- Ευχαριστήριο σημείωμα
Στο Φοιτητικό Φροντιστήριο της DeskNET μπορούμε να κατανοήσουμε τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες σας, ώστε να σας υποστηρίξουμε σε ότι χρειάζεστε.
Μη διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μας