Ιδιωτικό κολέγιο απένεμε πτυχία σε συνεργασία με Ελβετικό ίδρυμα, τα οποία δεν αναγνωρίζονται
Μη αναγνωρισμένα πτυχία: Ελληνικό ιδιωτικό κολέγιο επί τέσσερα χρόνια λειτουργούσε οχτώ προπτυχιακά προγράμματα σε συνεργασία με το μη αναγνωρισμένο ελβετικό ίδρυμα E.H.E. Europa Hochschule EurAKA CH, διαφημίζοντας πως τα πτυχία είναι αναγνωρισμένα τόσο σε Ελλάδα όσο και εξωτερικό.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της efsyn, η αποκάλυψη έγινε όταν τριτοετής σπουδαστής του τμήματος Νομικής, επικοινώνησε με το Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας (ΑΤΕΕΝ) και η ενημέρωση που έλαβε ήταν πως το πτυχίο του δεν είναι αναγνωρισμένο στην Ελλάδα, διότι το ελβετικό ίδρυμα EurAKA δεν είναι επίσημο κρατικό πανεπιστήμιο.
Συγκεκριμένα ο σπουδαστής του τμήματος Νομικής, ύστερα από επικοινωνία του με το ΑΤΕΕΝ, το Σεπτέμβριο του 2021, ενημερώθηκε πως το πτυχίο του από το City Unity College σε συνεργασία με το EurAKA δεν αναγνωρίζεται στην Ελλάδα και δε μπορεί να του χορηγηθεί επαγγελματική αναγνώριση του τίτλου σπουδών του.
Ο σπουδαστής, στη συνέχεια προέβη σε δικαστικές ενέργειες, διεκδικώντας επιστροφή του συνόλου των διδάκτρων που είχε καταβάλει τα τρία χρόνια των σπουδών του. Την υπόθεση έχει αναλάβει η δικηγόρος Μαρία Μοσχοπούλου, η οποία έχει προσκομίσει υλικό που αποδεικνύει του λόγου το αληθές, αφού σύμφωνα με την έρευνα που έχει διενεργηθεί, το ελβετικό ίδρυμα είναι αναγνωρισμένο μόνο σε ένα καντόνι της Ελβετίας, τη Βασιλεία και δεν έχει σε εθνικό επίπεδο ως ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα.
Αυτό σημαίνει πως το ιδιωτικό κολέγιο διαφήμιζε πρόγραμμα νομικών σπουδών με αναγνωρισμένο πτυχίο, ενώ το πτυχίο δεν είναι επαγγελματικά ισοδύναμο με αντίστοιχο πτυχίο πανεπιστημιακού ιδρύματος, όπως καθιερώθηκε με το άρθρο 168 του Ν.4635/2019, γιατί δε τηρούνταν οι νόμιμες προϋποθέσεις.
Τα έγγραφα έχουν κατατεθεί στο υπουργείο Παιδείας τον Μάιο του 2022, με την προϊσταμένη του Τμήματος Κολεγίων της Διεύθυνσης Διά Βίου Μάθησης της Γενικής Γραμματείας Διά Βίου Μάθησης του υπουργείου Παιδείας να ανακαλεί τελικά την άδεια λειτουργίας προσαρτήματος του κολεγίου (ΦΕΚ Β’ 7267-31.12.2022) «διότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις νόμιμης παροχής των Προγραμμάτων Σπουδών». Η απόφαση ήρθε εφτά μήνες μετά την κοινοποίηση των στοιχείων από τη δικηγόρο που χειρίζεται την υπόθεση και ενώ το υπουργείο φαίνεται να γνώριζε ότι το City Unity College προσέφερε εκπαιδευτικές υπηρεσίες σε αρκετά τμήματα σπουδών σε συνεργασία με ένα ίδρυμα, το οποίο δεν είναι αναγνωρισμένο και επομένως το αντίστοιχο πτυχίο δεν θα μπορούσε να αναγνωριστεί τουλάχιστον από τον Σεπτέμβριο του 2021, όταν ο σπουδαστής επικοινώνησε με την αντίστοιχη υπηρεσία του.
Η παραπάνω υπόθεση φέρνει στο φως πολύ σοβαρά ερωτήματα αναφορικά με τη λειτουργία των ιδιωτικών κολεγίων στη χώρα: πώς εξασφαλίζονται οι άδειες λειτουργίας αυτών των ιδρυμάτων; Από ποια διαδικασία ελέγχου περνούν; Πώς διασφαλίζονται τα συμφέροντα των πολιτών που επιλέγουν να σπουδάσουν σε αυτά; Και γιατί εν προκειμένω καθυστέρησε η λήψη της απόφασης ανάκλησης της άδειας λειτουργίας των εν λόγω Προγραμμάτων Σπουδών του συγκεκριμένου κολεγίου;
«Το νομοθετικό πλαίσιο της λειτουργίας των κολεγίων στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά δαιδαλώδες και αχανές. Οι δικηγόροι είμαστε συνηθισμένοι στις πολυάριθμες τροποποιήσεις νόμων σε μη σχετικά νομοσχέδια, αλλά η συγκεκριμένη περίπτωση προκαλεί τον κοινό νομικό νου» επισημαίνει η Μ. Μοσχοπούλου. Και πράγματι μόνο και μόνο να κοιτάξει κανείς το ΦΕΚ της ανάκλησης θα διαπιστώσει ότι αναφέρονται τουλάχιστον 23 (!) αποφάσεις που αφορούν τη λειτουργία του City Unity College και των ιδιωτικών κολεγίων.
Η αγωγή του φοιτητή, ο οποίος αξιώνει όχι μόνο την επιστροφή των καταβληθέντων διδάκτρων αλλά και πρόσθετη αποζημίωση, θα συζητηθεί ενώπιον του Πρωτοδικείου Αθηνών, ενώ αναμένονται νέες αγωγές κατά του κολεγίου με σημαντικές αξιώσεις. Παράλληλα έχει υποβληθεί αίτημα διαβίβασης της δικογραφίας στον εισαγγελέα για την έρευνα τυχόν αξιόποινων ποινικών πράξεων κατά των ιθυνόντων.
Πηγή: efsyn.gr