Πρόλογος-περίληψη-εισαγωγή εργασίας: Η διπλωματική εργασία είναι το τελικό στάδιο για τον φοιτητή για να λάβει το πτυχίο του. Αποτελεί μία μελέτη πάνω σε θέμα που έχει επιλέξει ο φοιτητής και είναι σχετικό με το αντικείμενο σπουδών του. Ως στόχο έχει να δείξει αν έχει κατανοήσει τις γνώσεις που έλαβε κατά τη διάρκεια των σπουδών του.
Η δομή μίας εργασίας περιλαμβάνει πρόλογο, εισαγωγή, περίληψη, θεωρητικό τμήμα του θέματος, καθώς και μεθοδολογία έρευνας με ανάλυση και ερμηνεία των αποτελεσμάτων.
Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τι περιλαμβάνει ο πρόλογος, η εισαγωγή και η περίληψη μίας διπλωματικής εργασίας.
Πρόλογος εργασίας
Ο πρόλογος σε μια εργασία είναι απαραίτητος γιατί παρέχει στον αναγνώστη επισκόπηση του θέματος και εξηγεί τους στόχους και το σκοπό της εργασίας. Είναι σημαντικό να είναι σαφής, συνοπτικός και περιεκτικός, προετοιμάζοντας τον αναγνώστη για το τι θα διαβάσει στα επόμενα κεφάλαια. Η συγγραφή του είναι σημαντική και πρέπει να γίνει με την απαιτούμενη προσοχή έτσι ώστε να αντικατοπτρίζει στο μέγιστο δυνατό το περιεχόμενο της εργασίας. Ο φοιτητής πρέπει μέσα από τον πρόλογο να κεντρίσει το ενδιαφέρον του αναγνώστη αναδεικνύοντας τη σημασία του θέματος που έχει επιλέξει και την προσέγγιση που έχει ακολουθήσει.
Ο πρόλογος πρέπει να είναι σαφής και κατανοητός, αποφεύγοντας χρήση τεχνικών όρων, ενώ είναι σημαντικό είναι να ακολουθεί τις οδηγίες του εκάστοτε Πανεπιστημιακού Ιδρύματος όσον αφορά το περιεχόμενο και τη μορφή του.
Περίληψη εργασίας
Η περίληψη είναι ένα συνοπτικό κείμενο που παρέχει μια επισκόπηση του περιεχομένου και των κύριων στοιχείων μιας εργασίας και συνήθως, η έκταση της είναι 150-250 λέξεις.
Οι περιλήψεις έχουν συγκεκριμένους σκοπούς.
- Βοηθούν τον αναγνώστη να κατανοήσει γρήγορα το περιεχόμενο μιας εργασίας και να αποφασίσει εάν τον ενδιαφέρει
- Συνιστούν μια συνοπτική αναφορά για άτομα που θέλουν να ενημερωθούν γρήγορα για την εργασία χωρίς να τη διαβάσουν ολόκληρη
- Είναι σημαντική για την αναζήτηση και την ταξινόμηση εργασιών σε βάσεις δεδομένων καθώς αποτελεί το πρώτο κείμενο που βλέπουν οι αναγνώστες κατά την αναζήτηση σε ακαδημαϊκά περιοδικά ή συνέδρια
Εισαγωγή εργασίας
Στην εισαγωγή ανακοινώνουμε τη βασική µας υπόθεση ή την προβληματική µας πάνω στο θέµα της εργασίας. Κυρίως όμως, παρουσιάζουμε τη δομή της εργασίας.
Π.χ. «Με αυτή την εργασία έχουμε σκοπό να εξετάσουμε το παρακάτω θέμα… Στο πρώτο κεφάλαιο (ή στην πρώτη ενότητα) θα επιχειρήσουμε να ασχοληθούμε µε το τάδε
ερώτημα… Στο δεύτερο κεφάλαιο θα πραγματευθούμε το δείνα ζήτημα…, κλπ.».
Σκοπός της εισαγωγής είναι να βοηθήσει τον αναγνώστη να αντιληφθεί το στόχο και τη διάρθρωση της εργασίας µας και να µην υποσχόμαστε κάτι που δεν θα του δώσουμε στο κυρίως µμέρος της. Γι’ αυτόν το λόγο, τις περισσότερες φορές, η εισαγωγή γράφεται όσο προχωρεί η εργασία, ή καλύτερα γράφεται στο τέλος, αφού πρώτα έχουμε αναπτύξει το κυρίως θέμα της.
Διαφορές
Ο πρόλογος, η περίληψη και η εισαγωγή αν και χρησιμοποιούνται με συναφείς τρόπους, υπάρχουν ορισμένες διαφορές.
Πρόλογος
Ο πρόλογος είναι ένα αρχικό τμήμα μιας εργασίας που περιγράφει τον σκοπό, τη σημασία και το πλαίσιο της. Συνήθως, ο πρόλογος παρέχει μια γενική εισαγωγή στο θέμα και μπορεί να περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο που η εργασία έχει οργανωθεί. Ο πρόλογος βοηθά τον αναγνώστη να κατανοήσει τον γενικό σκοπό της εργασίας και να προετοιμαστεί για τα επόμενα κεφάλαια ή τμήματα της.
Περίληψη
Η περίληψη είναι ένα σύντομο απόσπασμα ή ανασκόπηση της εργασίας. Στην περίληψη, συνοψίζονται τα κύρια σημεία και τα αποτελέσματα της εργασίας, παρέχοντας μια επισκόπηση του περιεχομένου της. Συνήθως, η περίληψη είναι σύντομη και συγκεκριμένη.
Εισαγωγή
Η εισαγωγή αποτελεί το πρώτο τμήμα της εργασίας και έχει σκοπό να προσελκύσει το ενδιαφέρον του αναγνώστη και να τον εισάγει στο θέμα που θα αναλυθεί. Συνήθως, η εισαγωγή αποτελείται από πληροφορίες γενικής φύσης, υπόβαθρο του θέματος και έναν δήλωση του προβλήματος ή της έρευνας που θα αντιμετωπίσει η εργασία. Στην εισαγωγή, μπορεί επίσης να παρουσιαστεί η δομή της εργασίας, προετοιμάζοντας τον αναγνώστη για τα επόμενα κεφάλαια ή τμήματα που θα ακολουθήσουν.
Συνοψίζοντας, ο πρόλογος περιγράφει τον γενικό σκοπό και το πλαίσιο της εργασίας, η περίληψη παρέχει μια επισκόπηση των κύριων σημείων και αποτελεσμάτων, ενώ η εισαγωγή εισάγει τον αναγνώστη στο θέμα και παρουσιάζει το πρόβλημα ή την έρευνα που θα αναλυθεί. Κάθε έννοια έχει τον δικό της ρόλο και συμβάλλει στην κατανόηση και προετοιμασία του αναγνώστη για την εργασία που θα ακολουθήσει.
Στο Φοιτητικό Φροντιστήριο της DeskNET μπορούμε να κατανοήσουμε τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες σας, ώστε να σας υποστηρίξουμε σε ότι χρειάζεστε.
Μη διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μας