DeskNET Φοιτητικό Φροντιστήριο

DeskNet
ΚΕΔΙΒΙΜ ΕΑΠ

Τεχνολογία Blockchain και Εφαρμογές στον κλάδο της Υγείας

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα από το ΚΕΔΙΒΙΜ ΕΑΠ: Το πρόγραμμα στοχεύει να φωτίσει την προοπτική των εφαρμογών βασισμένων στην τεχνολογία blockchain στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, έχοντας ως υπόβαθρο τις πολιτικές και πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα επικεντρωθεί στο να εξηγήσει τις βασικές έννοιες της τεχνολογίας, όπως τα κατανεμημένα συστήματα, τους μηχανισμούς συναίνεσης και τα έξυπνα συμβόλαια. Επιπλέον, θα αναδείξει τις προκλήσεις του υγειονομικού τομέα, που μπορούν να αντιμετωπιστούν με την εν λόγω τεχνολογία, όπως είναι οι ανεπάρκειες στη διαχείριση των ιατρικών δεδομένων καθώς και τα επί μέρους θέματα ασφάλειας και ιδιωτικότητας. Ταυτόχρονα, θα αναλύσει τα πλεονεκτήματα και περιορισμούς της χρήσης της τεχνολογίας blockchain σε εφαρμογές, όπως τα ηλεκτρονικά αρχεία υγείας. Τέλος, η εντρύφηση στο ρυθμιστικό πλαίσιο της Ε.Ε. θα προσφέρει μια ολοκληρωμένη εικόνα σχετικά με τη θέση και τον ρόλο της τεχνολογίας blockchain στον ευρωπαϊκό χώρο υγείας και υγειονομικής περίθαλψης.

Σε ποιους απευθύνεται

Το κοινό-στόχος για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει διάφορους ενδιαφερόμενους που θα επωφεληθούν από την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η τεχνολογία blockchain μπορεί να εφαρμοστεί στον τομέα της υγείας και της υγειονομικής περίθαλψης. Ορισμένες βασικές ομάδες εντός του κοινού-στόχου είναι οι εξής:

  • Επαγγελματίες υγείας: Γιατροί, νοσηλευτές και άλλοι επαγγελματίες υγείας που θέλουν να κατανοήσουν τον πιθανό αντίκτυπο της τεχνολογίας blockchain στη φροντίδα των ασθενών, τη διαχείριση δεδομένων και την ιατρική πρακτική.
  • Διαχειριστές υγειονομικής περίθαλψης: που πρέπει να κατανοήσουν πώς η τεχνολογία blockchain μπορεί να εξορθολογήσει τις διαδικασίες, να βελτιώσει την ασφάλεια των δεδομένων και να αυξήσει την αποδοτικότητα των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης.
  • Επαγγελματίες πληροφορικής: που εργάζονται στον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης και ενδιαφέρονται να μάθουν για την τεχνολογία blockchain και τις πιθανές εφαρμογές της στον τομέα τους.
  • Ερευνητές και ακαδημαϊκοί: Άτομα που ασχολούνται με την έρευνα και τη διδασκαλία στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης ή της τεχνολογίας και ενδιαφέρονται να διερευνήσουν τις συνέργειες της τεχνολογίας blockchain και της διαχείρισης της υγειονομικής περίθαλψης.
  • Φοιτητές: Προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές που σπουδάζουν διαχείριση της υγειονομικής περίθαλψης, πληροφορική υγείας, επιστήμη των υπολογιστών ή συναφείς τομείς, οι οποίοι θέλουν να αποκτήσουν μια βαθύτερη κατανόηση της τεχνολογίας blockchain και των πιθανών επιπτώσεών της στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.
  • Επιχειρηματίες: Ιδρυτές νεοσύστατων επιχειρήσεων, διαχειριστές προϊόντων και επαγγελματίες που εξετάζουν το ενδεχόμενο να εφαρμόσουν λύσεις blockchain στον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης ή να αναπτύξουν νέα προϊόντα και υπηρεσίες που βασίζονται σε αυτή την τεχνολογία.
  • Φορείς χάραξης πολιτικής και ρυθμιστικές αρχές: Κυβερνητικοί αξιωματούχοι, νομοθέτες και προσωπικό από ρυθμιστικές αρχές που πρέπει να κατανοήσουν τις επιπτώσεις της τεχνολογίας blockchain στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, την προστασία της ιδιωτικής ζωής των δεδομένων και το νομικό πλαίσιο γύρω από τη χρήση καινοτόμων τεχνολογιών στο κλάδο της υγείας.

Θεματικές ενότητες

  • Δ.Ε.1: Εισαγωγή στην τεχνολογία blockchain (αρχιτεκτονική, επιμέρους τεχνικά χαρακτηριστικά, κρυπτογραφικές συναρτήσεις, θέματα ασφάλειας και ιδιωτικότητας)
  • Δ.Ε.2: Εισαγωγή στα Έξυπνα Συμβόλαια (smart contracts) και σχετικές εφαρμογές τους στο χώρο της υγείας
  • Δ.Ε.3: Νομικό και κανονιστικό πλαίσιο για το blockchain στην Ευρωπαϊκή Ένωση
  • Δ.Ε.4: Εφαρμογές blockchain στο χώρο της υγείας και της υγειονομικής περίθαλψης
  • Δ.Ε.5: Εφαρμογές Έξυπνων Συμβολαίων στο χώρο της υγείας και παρουσίαση του λογισμικού ανοικτού κώδικα Solidity (Ethereum blockchain)
  • Δ.Ε.6: Προκλήσεις αναφορικά με τη χρήση της τεχνολογίας blockchain στο χώρο της υγείας και της υγειονομικής περίθαλψης
  • Δ.Ε.7: Απαλλακτική εργασία

Πληροφορίες

Προθεσμία Υποβολής Αιτήσεων: 23/10/2023 – 31/10/2023
Συνολική διάρκεια: 125 ώρες, 1,5 μήνες
Hμερομηνία έναρξης – λήξης του προγράμματος: 06/11/2023 – 22/12/2023

Πηγή: kedivim.eap.gr