Το 1997 με το Νόμο 2552 (ΦΕΚ 266/24-12-1997), ιδρύθηκε το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ), έχοντας ως στόχο την βελτίωση του εκπαιδευτικού επιπέδου και την εξειδίκευση των πολιτών πάνω στο εργασιακό τους αντικείμενο.
Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και όλα τα ανοικτά συστήματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, έρχονται να καλύψουν την ανάγκη των ανθρώπων για μόρφωση καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής του, χωρίς περιορισμούς. Η εξ αποστάσεως μάθηση, διευκολύνει τον φοιτητή τόσο σε προπτυχιακό, όσο και μεταπτυχιακό επίπεδο.
Είναι Δημόσιο Πανεπιστήμιο και με την απόκτηση πτυχίου ή μεταπτυχιακού, τα επαγγελματικά δικαιώματα είναι ισότιμα με άλλα Πανεπιστήμια, όπως προβλέπεται από το ισχύον νομικό πλαίσιο της Ελλάδας.
Οι Θεματικές Ενότητες του Ε.Α.Π. (Θ.Ε.) αποτελούνται από τρία μαθήματα εξαμήνου και η ύλη τους αντιστοιχεί σε τρίωρη εβδομαδιαία διδασκαλία των υπόλοιπων ελληνικών Α.Ε.Ι.
Οι Εργαστηριακές Θεματικές Ενότητες (Ε.Θ.Ε.) αποτελούνται από επιπλέον εργαστηριακές ασκήσεις και η εκπαιδευτική ύλη αντιστοιχεί σε τρία συμβατικά εξαμηνιαία μαθήματα.
Το Πανεπιστήμιο συγκαταλέγεται στα πέντε καλύτερα ανοικτά πανεπιστήμια του κόσμου και ο αριθμός των φοιτητών ανέρχεται στις 50.000.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Πανεπιστημίου «το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο στοχεύει στην προσφορά νέων σύγχρονων Προγραμμάτων Σπουδών που να καλύπτουν όλο το φάσμα των αναγκών και απαιτήσεων μίας σύγχρονης κοινωνίας και μίας συνεχώς πιο απαιτητικής αγοράς εργασίας».
Όσοι ετοιμάζονται να φοιτήσουν στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, το σίγουρο είναι πως έχουν πολλές απορίες και χρειάζονται οδηγίες και συμβουλές για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στα μαθήματα και τις υποχρεώσεις τους.
Η φοίτηση στο Ε.Α.Π. περιλαμβάνει τις εξής καινοτομίες:
- Σπουδές με εξ αποστάσεως διδασκαλία
- Εφαρμογή του αρθρωτού συστήματος και αντικατάσταση της παραδοσιακής έννοιας του Τμήματος από το μεταβαλλόμενο σχήμα “Πρόγραμμα Σπουδών”Το Ε.Α.Π. είναι Δημόσιο Πανεπιστήμιο και παρέχει στους πτυχιούχους του τα επαγγελματικά δικαιώματα που προβλέπονται από το ισχύον νομικό πλαίσιο της χώρας.
- Σπουδές σε 5 επίπεδα (μεταδευτεροβάθμιας έως και διδακτορικό)
- Ίδρυση Εργαστηρίων Εκπαιδευτικού Υλικού και Μεθοδολογίας
- Ίδρυση Μονάδας Εσωτερικής Αξιολόγησης
- Διοικητική δομή μέσω Συγκλήτου και όχι πρυτανικού συμβουλίου
Η δυνατότητα απάντησης σε όσα απασχολούν τους φοιτητές, προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς, δίνεται μέσα από δύο βίντεο που έχουν ανεβάσει απόφοιτοι του Πανεπιστημίου. Παρακολουθήστε τα παρακάτω: